Átemelt poszt Tibi atyától

Közzétette:

Megadja Gábor, a 888 tollnoka nyilvános Facebook-posztjában gúnyolódott a megélhetését a HírTv beszántásával elvesztő Konok Péteren. Konok Péter liberterkommunista nézetrendszere talán nem mindenkinek a szíve csücske (nekem sem az), Konok Péterrel nem egyetérteni mégis sokkal minőségibb időtöltés, mint a 888-cal és Megadja Gáborral azonos véleményen lenni. A baloldali publicista az elmúlt pár hétben nehéz helyzetbe került, és adományokat kért a Facebookon (amint azonban összeszedett annyit, hogy átvészelje egy következő munkahelyig, megkérte követőit, hogy ne utaljanak többet). Megadja Gáborba, a kormánymédia verőemberébe irgalom helyett csak kisstílű cinizmus szorult: tizenkilenc forintot küldött Konok Péternek (a Magyar Tanácsköztársaság mementójaként) nagylelkűsége jeléül.
Kedves Gábor!
Konok Péterrel valóban nehéz egyetérteni, amennyiben az ember hisz a liberális demokráciában, a piacgazdaságban és az e kettő következményeként kialakuló osztálytársadalmakban. Csakhogy te egyikben sem hiszel! Olyan urakat szolgálsz, akik a demokráciát idézőjelbe teszik, a piacgazdaságot és a szabad versenyt pedig mélységesen megvetik. Az így létrejövő újgazdag társadalmi osztályok is csak ebből következnek: a gazdasági elit és a pártelit egymást lefedve rendezkednek spirálba a miniszterelnöki ánusz körül. Soha életedben egyetlen percet sem töltöttél a piacon, minisztériumok és társadalomtudományi tanszékek között lavíroztál, miközben a szabad véleményalkotást hírből sem ismered: álláspontod tízből tízszer és százból százszor egyezik a központi akarattal, amit mi sem fűszerez ízléstelenebbül, mint az alábbi kép, amin Mészáros Lőrinccel feszítesz a Facebookon. Hogy lehet valaki ennyire öntudatos seggnyaló?
Gábor, legszívesebben leírnám, hogy egy primitív troll vagy, de mindketten tudjuk, hogy ez nem igaz. Tanult ember vagy te, és precíz számítással végzed, amit csinálsz. A gúnyolódásod Konok Péteren nem csak azért visszataszító, mert az ő életműve nem köthető egyetlen politikai párthoz sem, míg a tiéd egyértelműen csak a jelenleg regnálóhoz, hanem azért is, mert erre a posztra téged nem kért külön senki, önszorgalomból csináltad. Öncenzúra és duplagondol – ez vagy te.
Ugyan mi különbség van közted, és az újbeszél kiötlői, a gender-tanulmányok legcinikusabb tudománytorzítói között? – ugyanúgy ujjongtok, amikor a veletek ellentétesen gondolkodókat elbocsátják, mindkét csoportnak annyit jelentenek a tudományok (esetedben is a szociológia), amennyit a politikai ideológiátokból alátámasztanak, és a hatalmi játszmáitokat mindketten valamifajta kultúrkampfként adjátok elő, amit rajtatok kívül senki sem hisz igaznak.
Amikor Konok Péteren gúnyolódsz, nem Konok Péter nézetei mellé kell állnom, hanem Konok Péter szabadgondolkodói státusza mellé! Mert te, Gábor, bármennyire is próbálod eladni a haverjaidnak, hogy a PC-elnyomás ellen küzdő alt-right fenegyerek vagy, nincs így. Egy szégyentelen seggnyaló vagy, akinek egyetlen képessége, hogy az adóforintjaimból vásárolt nyilvánosságában a hatalmasok háta mögül rázza az öklét, és erre még büszke is! Aljas cellapincér vagy, egy sunyi kis csicskás, aki a földön fekvő félholtba még egyet rúg, majd cigarettával kínálja a főnököt, és gratulál a szép munkához!
Mindketten fel tudunk sorolni rengeteg címzetes senkit a balliberális kultúrüledékből Schilling Árpádtól Farkasházy Tivadarig, azonban egyetlen percre se feledd: te most legfeljebb ugyanolyan címzetes senki vagy, csak épp az illiberális üledékben. A Fidesz távoli jövőben bekövetkező bukásával csak a te pozíciód változik, Konok Pétert a következő rendszerben is ugyanott találod majd, a politikai térkép egy számodra ismeretlen területén: a saját elvei mellett.
Megvetéssel:
Tibi atya