Veszteségeink

Közzétette:

Sajnos ez az év sem tudott már átfordulni egy újabb fájó veszteség nélkül!

Elhunyt Várkonyi Tibor újságíró, kiváló külpolitikai újságíró, francai szakértő. Életének 95. évében, újév előtt néhány órával érte a halál. A Magyar Távirati Irodában kezdett, aztán a Magyar Nemzetnél, a Magyar Hírlapnál, és végül – már nyugdíjas évei alatt – a Népszavánál. Biztos kézzel szerkesztett, nagy gonddal, ugyanakkor érdekesen és lényegre törően írt. A szerkesztőségbe az utóbbi években már nem nagyon járt be, de még pár hónapja is küldött cikkeket, mígnem elhatalmasodott rajta az időskori betegség.

Ámosz Oz, a mai izraeli irodalomat a világ számára megtestesítő író elment. Számos magyar fordítású könyve (egy részük autentikusan héber nyelvről) és egy emlékezetes látogatása révén a magyar irodalmi köztudat részese is. A Múlt és Jövő folyóirat is részt vett ebben a recepcióban. A szerkesztő most fájdalmas nosztalgiával emlékszik az íróval Arad városában eltöltött napra, amikor ezt az interjút készítette vele. Ámosz Ozzal egy nagy izraeli írói nemzedék is megkezdte a stafétabot átadását. A nagy író műveinek sugárzó áramkörében igyekszünk őt is, az újakat is a magyar olvasók számára közelhozni. Emlékét és a békés Közel-Kelet eljövetele vizióját  megőrizzük.

Elhunyt Lendvai Vera

Szombatra virradóra 92 éves korában elhunyt Lendvai Vera újságíró, aki negyven évig volt a Népszava munkatársa – közölte a család az MTI-vel.Lendvai Vera pályafutását a Szabad Nép szerkesztőségében kezdte, ahonnan a Népszavához vezetett az útja. Negyven évig dolgozott a lapnál, a hír-, majd a mezőgazdasági rovatot vezette. Nyugdíjba vonulása után a Képes Újságnál dolgozott tíz éven át. Két riportkötete jelent meg.

Meghalt Kun Erzsébet
71 éves korában elhunyt Kun Erzsébet újságíró. Egész felnőtt életében a Népszabadságnál dolgozott. Olyan újságíró volt, aki hivatását mindig is a legnagyobb szakmai és emberi alázattal végezte. Nem is szakmaként vagy hivatásként élte meg az újságírást, hanem életformaként – azzal kelt, azzal feküdt, az töltötte ki mindennapjait. A szerkesztőség volt az a hely, ahol jól érezte magát, ahol kiteljesedhetett,