Nincs alku

Közzétette:

Bruck András
Kérdezik, hogy miért bántom Karácsony Gergelyt. Nem bántom. Egy ilyen posztnak marginális hatása van. Nem növeli és nem is csökkenti Karácsony esélyeit. Így aztán aggodalom nélkül írom, amit gondolok. Most például azt, hogy Karácsony nyert az előválasztáson, a kampánya folytatódik és kimondottan jól csinálja. De valami még hátra van. Még nem ígérte meg, hogy polgármesterként becsületesen fog játszani. Még nem ígérte meg, hogy nem köt titkos alkut a Fidesszel.
Volt már az SZDSZ tanácsadója. Az LMP, az Együtt, és a Párbeszéd politikusa. Most az MSZP jelöltje, és a DK-val is van valamilyen külön alkuja. A Jobbikkal való flörtölést hagyjuk, tekintsük rövidzárlatnak. De ilyen múlt után, szerintem kéne valamilyen garanciát kérnünk arra, hogy nem fog lepacsizni a Fidesszel.
Amúgy is a politika kapcsán többet kéne beszélnünk morális megfontolásokról. A politika elvek és morál nélkül, olyan mint egy zsák cement, amelyet meglocsoltak: szürke, unalmas és kemény. Például, jogos elvárás, ha valaki egy intézmény élére akar állni, akkor ígérje meg, hogy morálisan rendben lesz. Mi pedig nézzük, hogy betartja-e.
Ha színházigazgató vagy, legyél bátor. Ha nem vagy elég bátor, akkor ne akarj az élre állni. Ha kórházat vezetsz, akkor küzdj minden erőddel a betegért, az orvosért. Ha ehhez nem vagy elég erős, nincs baj, maradj főorvos, és mi továbbra is toljuk a borítékot a zsebedbe. Ha az MSZP, vagy a DK politikusa vagy és kéred a szavazatunkat, akkor előtte adj garanciát, hogy nincs a Fidesszel közös üzleted.
Nem hősökre várunk, de az tudható, hogy Orbán rendszerét csak rendes emberekkel lehet legyőzni. A mai Keresztapát vagy Al Caponét biztosan nem egy piti lótolvaj buktatja majd meg.
David Gergen a Harvardon tanít, és négy amerikai elnöknek volt a személyes tanácsadója. Évtizedes tapasztalatait így összegzi: a vezetői képességek közül mindennél fontosabb az integritás. Tanácsadót vehetsz az intellektuális piacon. De bátorságot, tisztességet nem tudsz venni. Morált és tartást pedig nem tudsz bérelni. Ezt a vezetőnek kell hoznia.