Euronews: sorozatos nem a fideszesekre

Közzétette:

A Néppárton kívüli három legnagyobb parlamenti frakció – a szociáldemokrata, a liberális és a zöld – egyike sem szavazza meg a fideszes politikusok alelnöki és elnöki tisztségeit – tudta meg az Euronews parlamenti közleményekből. Úgy tudjuk, hogy ugyanez igaz a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakció politikusaira, illetve az ő posztjukat az EPP sem fogja támogatni. A liberális Renew Europe frakció, többek közt két magyar momentumos képviselő felszólalásainak hatására, úgy döntött, hogy nem támogatja a magyar és a lengyel kormánypárti EP-képviselők elnökségét, illetve alelnökségét a parlament szakbizottságaibanÍgy valószínű, hogy borul az európai parlamenti bizottsági tisztségek elosztásáról szóló eddigi elv. Ugyanis az EP-ben az volt a bevált gyakorlat, hogy a szakbizottsági posztokról a parlamenti erőviszonyokat tükröző képlet, a d’Hondt formula alapján döntöttek. Ez viszont azt jelenti, hogy több frakció is figyelmen kívül hagyná.
Igaz, a liberális frakció azt javasolta, hogy az EPP és az ECR (a magyar illetve a lengyel kormánypárt képviselőinek a frakciója) állítson olyan jelölteket, “akik valóban tiszteletben tartják a közös európai értékeket.” Azaz ha a néppártiak nem fideszes, illetve lengyel kormánypárti képviselőt jelölnek a szakbizottságok élére, akkor megszavazzák őket. Ellentétben a szélsőjobboldali jelöltekkel.
Az EP szociáldemokrata frakciójaúgy döntött, hogy ők sem támogatják a fideszes jelölteket az Európai Parlament szakbizottságainak alelnöki posztjaira. A Demokratikus Koalíció közleményében azt írta, hogy a S&D frakció reggeli ülésén a párt EP-képviselőinek javaslatára döntött úgy, hogy nem szavazza meg a Fidesz által jelölt politikusokat a Parlament szakbizottságainak vezető tisztségeire.
“Az ok egyszerű: az európai politika irányításában nem vehetnek részt a közös Európa ellenségei, az európai integráció rombolói” – fogalmaznak.
Ujhelyi István EP-képviselő Facebookján azt írta: “Az S&D sem támogatja a fideszes jelölteket az Európai Parlamenti bizottságok alelnöki posztjaira”.