Flamand vihar

Közzétette:

(euronews) A flamand miniszterelnök találkozója Orbánnal vihart kavart a belga politikában – ezzel a címmel tudósít az Euractiv Jan Jambon szerdai budapesti látogatásáról.
– Megbeszéléseinken kétségtelenül hangot adok a jogállamisággal és a sajtószabadsággal kapcsolatos aggályainknak – idézi a portál Jambon látogatás előtti nyilatkozatát. Pártjának, az N-VA-nak, továbbá a CD&V-nek és az Open VLD-nek az EP-képviselői egyébként januárban támogatták a Európai Parlament azon határozatát, amely leszögezi, hogy Magyarországon nem tapasztalható előrelépés, amióta folyamatosan ellenőrzik a jogállamiság helyzetét. Ugyanakkor a flamand miniszterelnök megosztotta a Knack hetilap cikkét, amely címében azt írja: „Találj egy tárgyilagos módszert annak a megállapítására, hogy Magyarország megfelel-e az európai értékeknek”.
A belga ellenzék élesen bírálta Jambon látogatását. A szocialisták sürgősségi határozatot terjesztettek a Flamand Parlament elé, hogy rábírják kormányfőjüket: tegye szóvá a demokrácia és a jogállamiság állapotát.
– Jambon találkozója azzal az emberrel, aki a többi között egyetemeket zárat be törvényellenesen, pórázon tartja a sajtót, európai pénzekből, korrupcióval teszi gazdaggá családját, és aki antiszemitizmust gerjeszt, a legkevésbé sem mondható szokványosnak – mondta Annick Lambrecht, a Flamand Parlament szocialista képviselője.
Maga Jambon egyébként a Twitteren azt üzente: Budapesten nemcsak a politikáról volt szó. „Ma este részt vettem Rubens, van Dyck és a flamand festészet fénykora elnevezésű egyedülálló kiállítás zárónapján is. Flamand festmények ragyognak a magyar fővárosban.”

Kép: euronews