A Puskás stadionban lehetnének meccsek

Közzétette:

(DigiSport)
Merkely Béla szerint lehetnének nézők az NB I-es meccseken, de…
A magyar járványvédekezést majdnem tízesre értékeli, biztos abban, hogy jövőre már nem marad el a tokiói olimpia, vírusbiztonság szempontjából távolságtartással szerinte be lehetne engedni néhány ezer nézőt egy focimeccsre a Puskás-stadionba, nem látja bizonyítottnak, hogy a vizes sportokra veszélyesebb a koronavírus, nem gondolja, hogy az ország még egyszer végig tudna csinálni ősszel egy ugyanilyen járványszigort, de szerinte nem is lesz rá szükség, ezért is készülnek szeptemberben a mostani 18 ezres országos korona-szűrővizsgálat megismétlésére.
Merkely Béla kardiológus professzor, a SOTE rektora, amatőr vízilabdázó a Reggeli Start zoom-vírusvideójának vendége.
„Sokkal jobban megismerjük a vírust, március környékén az volt az egyik legnagyobb veszély, hogy nem ismertük, hogy a betegség hogy néz ki” – jelentette ki a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban Dr. Merkely Béla. A szakember szerint „mostantól finomhangolással is lehet ezt a járványt kezelni, ezért is volt fontos a négy egyetem által végzett, egész országra kiterjedő, keresztmetszeti, epidemiológiai vizsgálat… Nagy biztonsággal tennék rá nagy összeget, hogy a tokiói olimpia meg lesz tartva.”
A magyar kormány május 4. óta engedélyezi a szabadtéri csoportos edzéseket, május 23-án pedig folytatódik a hazai labdarúgó NB I és a Magyar Kupa is, zárt kapus meccsekkel. Szombathy Pál műsorvezető felvetésére, hogy miért ne lehetnének szurkolók, legalább a 67 000 néző befogadására alkalmas Puskás Arénában, Merkely Béla úgy reagált, hogy „abban az esetben, ha a távolságtartás biztosított, és ezt a nézők fegyelmezetten betartják, akkor erre elméletileg van lehetőség. Én is voltam pár mérkőzésen, és ahogy elszabadulnak ott az indulatok, nem igazán az jellemző a nézőkre, hogy minden szabályt automatikusan, és a 90 perc alatt végig betartanak. Elméletileg van rá esély, a gyakorlati kivitelezéssel van a probléma.”
Dr. Merkely Béla szerint az első koronavírus-esetek december környékén voltak Nyugat-Európában, tehát „nagyjából kettő hónapot aludtak el az olasz és későbbiekben a brit és a belga hatóságok és az egészségügyért felelős szakemberek. Ez már nem történik meg, mert folyamatosan figyelünk.”
A hazai koronavírus-szűrővizsgálattal kapcsolatban a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy a nemzeti szintű felmérést szeptember környékén meg akarják ismételni. „Egyszer volt Budán kutyavásár, egy ilyen nagy satuféket nem lehet újra bevetni, jobb, ha a lábunk rajta van a féken, és lassítunk, amikor kell.”