Kicsit olyan, mint az első szerelem

Közzétette:

Alex W.

> Az utolsó független lapnak nevezik, az utolsó hírportálnak, vagy épp ellenkezőleg az ellenzék vagy épp a kormánypárt irányába elfogult médiumnak, sorosbérencnek, migránspártinak, a háttérhatalom kiszolgálóinak, a gyíkemberek szolgáinak. Nekem az Index.hu kicsit olyan, mint az első szerelem: mindig velem marad – vagy én vele. És ez időtlen-idők – de legalábbis 1999 – óta tart.

AMire fel ez a rajongás? Sőt mire fel az, hogy sokan azok közül is tisztelik az Indexet, fontosnak tartják a függetlenségét, akik egy követ fújnak a hatalommal? Az Index alkotói egy, Magyarországon igen ritka és épp ezért védendő állatfajhoz tartoznak a független gondolkodókhoz. Épp ezért csípi a lap mindenki szemét – legyen az bármely, de tényleg bármely csoportosulás tagja -, akik képtelenek szembenézni a valósággal, ha az ellentmond a világképüknek; és azoknak is, akik képtelenek elfogadni a pluralizmust, képtelenek elfogadni, hogy egy másik ember másként látja a dolgokat.

A médium fontosságát pont ez adja: lényegtelen ki van hatalmon és ki kényszerül ellenzéki szerepbe, lényegtelen, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki gondolatról van szó, lényegtelen, hogy a neve után milyen betűkombinációt tesznek: az Index megmutatja – vagy legalábbis igyekszik – a gondolat, a cselekedet színét és fonákját. Sokszor nem értettem egyet én sem az interpretációikkal, de épp ezért sokat tanultam belőle, mert egy másik nézőpontot adtak.

Így sosem kérem számon a véleményüket sem akkor, ha párhuzamos, sem akkor ha ellenséges. Mert van egy nézőpontjuk, amint nem én – nem a kormány, nem az ellenzék, nem Soros, nem a migránsok de nem is a gyíkemberek – határoznak meg. Ez becsülendő egy olyan világban, amikor a közéletben résztvevők azt hiszik, hogy az igazodás a karrier egyetlen útja.

(Az „igazodás” akkor történt meg, ha a beosztott az iránybeosztott felé eső szemével csak a szomszédját látja, másik szemével pedig csak az arcvonal képzelt vonalát, kivéve Hahn-Hahn grófnőt, aki félszemű.)

Esterházy Péter – Termelési regény

Mintha Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből képződött multiverzumban élnénk, amikor mindenki igazodik egy elhibázott rendszerhez, hogy aztán majd – de addigra ők is a rendszer részei. És ezt a gyorsuló folyamatot csak egy Index.hu képes megzavarni, fékezni, megállítani. Képes megtörni az igazodáskényszert, alternatívát adni, megmutatni, hogy csak azért mert azt állítják, valami még nem biztos hogy rendben van.

A más nézőpont, a vélemények szabadsága: ezek igazi nemzeti kincsek, s ezeket csak azok nem tudják elfogadni, akik vannak annyira önteltek, hiúk, önzők és zsarnokok, hogy azt higgyék náluk van az isteni igazság, az abszolút és hiteles, akik elvakultan hisznek a saját tökéletességükben, akik azt hiszik istenek. Számukra az Index tényleg egy bibliai sorscsapás – de ez így van jól.

https://alexnet.blog.hu/